Hae
Riia Koivisto

Ihanat rapujuhlat, perinteistä parhain

Meillä on joka vuotinen perinne, rapujuhlat. Jo 8 vuoden ajan olemme kokoontuneet isolla joukolla ystäviä kotiimme nauttimaan hyvästä seurasta ja ruoasta. Koolla on aina sama jengi sekä ns, ”vaihtuvat penkit” joka tarkoittaa, että osa porukasta tulee uusina paikalle, osa taas toisena vuonna uudestaan. Meillä on tosi laaja ystäväpiiri, ja siksi olemme tehneet tällaisen systeemin tähän vuoden odotetuimpaan juhlaan.

Tänä vuonna pienensimme porukkaa hieman, koska korona. Mietimme muutenkin, onko nyt hyvä aika järjestää juhlia, mutta päädyimme siihen, että nyt, mutta ei myöhemmin. Tuli tunne, että hetki on oikea, kuukauden kuluttua välttämättä ei. Näin teimme, en tiedä oliko päätös ajasta oikea vai väärä, oli miten oli, juhlat olivat ihanat!

Mekko Zalando, kukkakruunu omaa käsialaa. Korvikset Miia Magia Design.

 

Iso osa juhlaa on menun suunnittelu mieheni kanssa. Fiilistelemme alkuruokia ja mietimme mitä olemme tarjoilleet ennen, mikä olisi aivan uutta.

Tällä kertaa päädyimme vietnamilais-thai vivahteisiin mauissa. Aiemmista juhlista poikkeuksena, tarjosimme alkuruoan suoraan lautasille, korona säädösten vuoksi.

 

Alkuruoat:

 • kesärullat,  satay kastike ja thaimaalainen mausteinen kastike
 • kukkakaali wingsit ja hunaja-srhiraza jogurtti
 • chili-lime-inkivääri marinoidut avomaankurkut
 • siika ceviche salaattipedillä
 • juustopallot

Juustopallot:

 • 2 purkkia maustamatonta tuorejuustoa
 • vuohenjuustoa 500 g
 • juoksevaa hunajaa maun mukaan
 • kuivattua tai tuoretta ruohosipulia
 • sitruunamehua
 • mustapippuria

 

 • kuivattuja karpaloita
 • hasselpähkinärouhetta
 • persiljaa

Sekoita juustot tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella ja mausta. Leikkaa persilja hienoksi silpuksi ja hakkaa karpalot pieniksi. Sekoita pähkinät, karpalot ja persilja keskenään ja levitä lautaselle tai pellille. Ota lusikalla sopivan kokoisia palloja ja pyörittele ne seoksessa. Nosta pallot lautaselle ja laita hetkeksi pakkaseen, jotta ne pysyvät paremmin kasassa. Me tarjosimme pallot puiseen haarukkaan laitettuna, joten hetki pakkasessa sai haarukat pysymään paremmin paikoillaan.

 

Ravut söimme pääruoaksi ja tänä vuonna ne maistuivat jotenkin erityisen hyville. Rapujen kanssa syömme myös mätiä, joka on minulle jotenkin aivan must juttu!

Snapsilaulut raikasivat ja tunnelma oli niin ihana.

Jälkkäriksi tarjosimme lemon possetit ja inkivääri-kauralastut.  Tätä samaa jälkkäriä olemme tarjonneet joskus aikaisemminkin, koska se on juuri sopivan pieni ja ihanan raikas. Tuoreet puolukat ja mustikat sopivat possetin päälle tosi hyvin.

Myöhään yöllä halukkaat saivat vielä juustolautasen.

Rakastan kattaa ja koristella juhlapöytää. Rapujuhlien kukat eivät meillä koskaan ole perinteisen punaiset, vaan keksin aina sopivan teeman jolla koristan koko pöydän ja kodin.

Löysin pöytäliinaksi sopivan kankaan Lahdesta kirppiskierroksellani seitsemällä eurolla ( !!! ) ja siitä kaikki suunnittelu ja värimaailma sitten lähti. Kukista halusin loppukesän raikkaat kesäkimput, värikkäät ja villit. Oman pihan kukkivat mintunoksat asetin servetin päälle. Paikkakortit leikkasin maalauksesta, joka taisi olla mieheni käsialaa. Säästän aina näitä koko perheen maalauksia ja tässä oli niin ihanat värit.

Olo on tosi onnellinen vieläkin, vaikka edelleen vähän väsyttää. Rakastan juhlien järjestämistä ja ystävien kohtaamisia. Olisipa korona pian ohi, ja saisimme olla rennommin ja tavata enemmän ihmisiä taas.

Tyttäreni tavoin, toivoisin koronan loppumista ensisijaisesti nyt joulupukilta, se on siis lahjalistamme kärkipäässä tänä jouluna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *