Hae
Riia Koivisto

Luomet ja niiden tarkkailu

Luomet. ja niiden tarkkailu

Kuulkaa, luomet pitää tarkastaa tasaisin väliajoin, ettei mitään yllättävää ilmaannu. Muista tarkkailla luomiasi! Jooko, lupaathan?

Kerron teille minun tarinani.

Noin kymmenen vuotta sitten minulta poistettiin luomi, jossa olin itse epäillyt olevan jotain hämärää jo pidemmän aikaa. Olin käynyt näyttämässä luomea jo monta kertaa lääkärillä, mutta koska luomi oli intiimissä paikassa, tuntui että lääkärit sivuuttivat asian. Ihmettelin sitä aina. Kun menin endometrioosi leikkaukseen, pyysin kirurgia poistamaan luomen samalla, koska olin nukutuksessa. Lääkäri suostui ja sanoi että homma hoituu.

Viikon parin kuluttua leikkauksesta sain hätääntyneen soiton hoitajalta. ”Tässä on muutoksia”, muistan hänen sanoneen. Suutuin, koska hoitaja ei oikein itsekään tiennyt mistä oli kyse. Minä taas luulin että kohdusta tai munasarjoista poistetusta endometrioosi kudoksesta oli löytynyt syöpäsoluja tai jotain. Muistan että silmissäni pimeni. Olin meikkikeikalla jonkun kotona ja muistan että minua huimasi niin, etten meinannut saada henkeä.

Lopulta lääkäri soitti, rauhoitteli minua ja sanoi, että soitot ei nyt menneet ihan putkeen.

Selvisi, että muutos oli siinä poistetussa luomessa. Menin takaisin, ja luomen ympäriltä poistettiin vielä reilun kokoinen varo alue. Kudoksesta löytyi melanoomaan viittaavia solumuutoksia.

Silloin tuo samainen plastiikkakirurgi sanoi minulle, että sinun luomia ei sitten jäädä seuraamaan, ne poistetaan aina heti! Hän myös ohjeisti minua menemään Bulevardin Klinikalle luomitarkastukseen, jossa katsottaisiin kaikki kropan luomet läpi, päästä varpaisiin, kirjaimellisesti.

Mnulta poistettiin muutaman kuukauden aikana 9 luomea jaloista, joista muutamasta löytyi muutoksia taas. Tämän jälkeen sovimme plastiikkakirurgin ja ihotautilääkärin kanssa, että käyn tarkastuksessa joka vuosi. Parin vuoden aikana minulta poistettiin aika paljon luomia, mutta noiden ensimmäisten jälkeen muutoksia ei onneksi ole enää löytynyt. Lähes joka käynnillä luomia kuitenkin poistetaan kaksi tai kolme.

Tämä kaikki tuli minulle aika puskista!

Koen velvollisuudekseni kertoa esimerkiksi kampaamo asiakkailleni, jos näen hiuspohjassa tai niskassa luomen, joka ei näytä ihan tavalliselta. Eihän kukaan pysty seuraamaan erikoisten paikkojen luomia. On syytä kääntyä aina ammattilaisten puoleen, jos luomissa on mitään normaalista poikkeavaa.

Omat luomeni, jotka on poistettu, ovat aina olleet hyvin pieniä ja tummia. Silmällä en olisi osanut itse  sanoa, että niissä on jotain vikaa. Siksi menen joka vuosi tarkastuskäynnille Bulevardille.

 

Tämä pieni info muistutuksena teille kaikille sitä, että luomia on syytä tarkkailla! Muistustus myös, että auringon haitallisilta säteiltä kannattaa ja pitää suojautua. Aurinko on ihanaa, mutta sopivassa suhteessa. Nautitaan siitä siis järjen kanssa.

 

Lue myös tämä:

Aurinkotuote kasvoille joka suojaa, mutta ei näy eikä tunnu? Miltä kuulostaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *