Hae
Riia Koivisto

Kukkakimpun hoito-ohjeet

Oletko saanut lahjaksi tai ostanut itsellesi kukkia lähiaikoina? Kerron muutamia helppoja vinkkejä, miten nauttia kimpusta pidempään.

Kun saat kukkakimpun, laita se aina puhtaaseen maljakkoon ja raikkaaseen veteen. Helppo perussääntö on, että pehmeä vartisille kukille laitetaan viileää vettä ja kova vartisille lämmintä. Jos kyseessä on sekakimppu, on haalea, enemmän viileä kuin liian lämmin vesi varmin valinta.

Poista kaikki vedenpinnan alapuolelle tulevat lehdet. Lehdet tekevät vedestä limaista, likaavat veden ja kukat nuupahtavat nopeammin.

Vaihda puhdas vesi joka toinen päivä kukille. Leikkaa uudet imupinnat muutaman päivän välein kukkaveitsellä. Älä käytä saksia leikkaamiseen, sillä ne puristavat kukan varren poikki. Saksilla varren imupinta rikkoutuu, eikä se saa imettyä vettä itseensä enää yhtä hyvin.

Jos kukat nuokkuvat mielestäsi liian aikaisin, voit yrittää elvyttää niitä käärimällä ne napakasti sanomalehteen tai paperiin. Tämän jälkeen laita kukat maljakkoon puhtaaseen veteen jääkaappiin, tai muuhun viileään tilaan.

Kun joku kimpun kukista alkaa olla elämänsä päässä, nappaa se pois kimpusta ja jätä loput vielä paikoilleen. Sitten kun kimpun loputkin kukat pitää heittää pois, avaa sidos ja kasaa kimppu uudelleen. Voit myös leikata kukkien varret aivan lyhyiksi ja laittaa kauniissa kunnossa olevat kukat vielä mini maljakoihin. Nämä pikkukimput näyttävät kauniilta vaikka kylppärissä lavuaarin vieressä.

Vihreät lehdet kestävät usein pidempään kuin kukat, ja voit hyötykäyttää ne uudelleen joko sellaisenaan maljakossa, tai hankkia muutaman uuden kukan niiden seuraksi.

Kukkakimpun keston tulisi olla noin viikosta kahteen viikkoon. Jos hoidat kimppua hyvin, saatat nauttia siitä kaksi tai jopa kolmekin viikkoa.

Opettele hoitamaan kukkia hyvin näillä muutamilla helpoilla nikseillä. Kukat tekevät kodista vielä ihanamman paikan ja tuovat tilaan aivan erityistä tunnelmaa.

 

Kuvat: Kirsi-Marja Savola / Kukkajuttuja ( Tammi ). Lisää ohjeita ja vinkkejä löydät Kukkajuttuja -kirjastani.

 

2 kommenttia

  1. Smart Girl Code kirjoitti:

    Kun kukkien mukana tulee kukkaravinnetta, kannattaako sitä laittaa milloin? Puolet peräkanaa kun vaihtaa vettä vai joka toinen kerta.?

    • riiakoivisto kirjoitti:

      Riippuen pussin koosta sen voisi laittaa heti kokonaan veteen, eli leikkaa kimppuun uudet imupinnat ja laita kukille raikas vesi ja se virkiste. Tämä eritysesti jos on kyseessä markettikimppu, johon tuskin on juuri pintoja leikattu. Jos taas kimppu on kukkakaupasta, laittaisin sen ensin puhtaaseen veteen, ja parin päivän jälkeen leikkaisin uudet imupinnat, vaihtaisin veden ja sitten laittaisin virkisteen veteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *